Bablo: ”Aina täytyy tehdä jotain uutta”

Mar 7, 2020 | Rovaniemi News

30-vuotiskiertueensa tänä iltana 7.3. Kemiin tuova raspikurkku Bablo on vetänyt viime vuosina uuden vaihteen päälle. Keikka-auto on ahkerasti liikkeellä ympäri Suomen ja sinkkuja musiikkivideoineen tulee tasaiseen tahtiin.

– Muusikon työ on tasaista puurtamista, ja aina pitää tehdä jotain uutta. Albumit eivät ole enää samanlainen välttämättömyys kuin ennen, mutta sinkkuja pitää tulla.

Yksi Bablon viime vuosien kiitetyimmistä sinkuista on kolme vuotta sitten valmistunut ’Puoliksi täysi’. Biisin sävellys, sanoitus ja tunnelma sopivat loistavasti Bablon rouheaan, mutta lämpimään tyyliin, joka sijoittuu bluesin, iskelmän ja rockin välimaastoon. Biisin video kuvaa ihmisiä arjessa ja arjen herkkyyttä. Video on nähtävissä Youtubessa.

– ’Puoliksi täysi’ oli avaus toisenlaiselle tulemiselle ja tuotannolle, Bablo luonnehtii.

Ja uutta on taas tulossa. Tällä hetkellä on tekeillä uusi sinkku, jossa mennään musiikillisesti uuteen suuntaan.

– Se on soft rock -tyyppistä musiikkia, vähän isompaa kuin mitä on aiemmin tehty.

Bablo eli Marko Junnilainen nousi julkisuuteen vuonna 1990 helsinkiläisessä Cafe Metropolissa. Ei kuitenkaan sisällä ravintolassa, vaan ulkona sateessa kuten bluesmiehelle sopii:

– Olin tullut joltain hääkeikalta kitaran kanssa Kuustosen Mikon Q.Stonen keikalle Metropoliin, jossa bändi soitti torstaisin. Keikan jälkeen otin kitaran narikasta ja lähdin. Ulkona huomasin, että baariin oli jono, ja nuoren miehenhän piti heti vetää portailla jonoyleisölle oma keikka.

Jos käheästi laulavan, parrakkaan miehen voi rinnastaa Tuhkimoon niin Tuhkimo-tarinasta oli kyse. Portailta hänet nimittäin bongasi suomalaisen musiikkiviihteen moguli Vexi Salmi. Vexi teetätti Bablolla heti pari sinkkua, jotka löivät Suomen polvilleen.

Bablolla oli Metropolin portailla takanaan jo pitkä ura musiikin parissa, vaikka ikää ei ollut kuin hilkun yli kaksikymmentä vuotta. Omia bänditouhuja oli ollut pikkupojasta asti. Bablo-nimeäkään ei artistille tarvinnut keksiä levy-yhtiön aivoriihessä, sillä hän sai nimen jo kolmetoistavuotiaana.

– Olin raksoilla töissä, ja Jaakko Tepon veli kutsui minua Pablo Nerudaksi, kun suttailin aina betonilautoihin omia juttujani.

Vuosituhannen vaihteessa Bablo keikkaili kolmen muun rennon rockin lähettilään eli Eero Raittisen, Esa Elorannan ja vuosi sitten edesmenneen Harri Marstion kanssa Kultakurkut-kokoonpanossa.

Bablo muistetaan hyvänä tyyppinä myös spesiaalikeikoiltaan muun muassa Libanonista, jossa hän kävi viihdyttämässä suomalaisia rauhanturvajoukkoja.

Vuonna 2013 Bablo teki loikan aivan toisenlaisen musiikkigenreen, kun hän tomutti Tangomarkkinoiden finaalissa Suomen kansallislaahauksen uuteen, bablomaiseen kuosiin. Kolme vuotta sitten mies äänitti dueton Marita Taavitsaisen kanssa.

Kaksi vuotta sitten Bablon täytti viisikymmentä.

– Pidettiin pienet kinkerit, mutta vasta syksyllä, jolloin kutsuin muutaman frendin lavalle mukaan ja vedettiin pitkä keikka.

Samaan vuoteen sisältyi myös suuri muutos, kun Bablo jätti pitkään kestäneen hevosten valmentamisen ja kilpa-ajon tauolle olkapäävaivojen ja avioeron myötä tapahtuneiden tallijärjestelyjen takia. Vuokratalli ei tuntunut järkevältä ratkaisulta, koska kyseessä oli vain harrastus.

– Harvat hevoset tuovat itsensä takaisin, ja tallivuokrien maksamiseksi olisi joutunut laulamaan kurkku suorana. Nyt keskityn musiikin tekemiseen ja omakotitalon remppaan.

Bablo asuu Forssan lähellä Jokioisissa. Juuret miehellä ovat syvällä Savon sydämessä Iisalmella, vaikka Kanta-Hämeestä onkin tullut koti.

Hämeeseen Bablon tutustutti aikanaan vaimo, joka kuului Suomen naisravimaailmaan ykkösiin. Sama vaimo vei miehen myös hevosmaailmaan, joka kolahti vielä nopeammin kuin maakunta:

– Muutto Hämeeseen oli hirvee kulttuurishokki. Mutta pikkuhiljaa ihmiset ovat alkaneet muokkautua minun makuisikseni.

Bablo tunnustaa, että oman musiikinteon lomassa hän ei juurikaan kuuntele muuta musiikkia. Ei edes autolla ajaessaan. Miehen henkilökohtaiselle soittolistalle valikoituvat harvat artistit. Viime aikoina siellä on soinut blueslaulaja Grigory Leps.

– Leps on Venäjän vastine John Cockerille. Vaimo esitteli Lepsin minulle ja yllätyin rajusti, miten hieno laulaja on kyseessä.

Vaikka Bablo on ajautunut sekä Hämeeseen, hevosten pariin että venäläisen bluesin maailmaan naisten johdolla, hän kiistää olevansa täysin naisten vietävissä:

– En ole! Jos olisin, siivoaisin aamuin illoin. Nyt siivoan vain aamuisin ja iltapäivät saan pitää vapaata!

Bablo esiintyy Kemin Ramonassa tänään lauantaina 7.3. Mukana on kymmenen vuotta toiminut kotkalainen Ihme4set-bändi, joka on vuosien mittaan soittanut usean eturivin tähden kanssa.

– Minulla oli ilo ja kunnia saada kaverit mukaan kiertueelle!

Rovaniemi24
Share This