Maakuntamuseo käynnistää 60-vuotiaan Rovaniemen juhlavuoden

Dec 23, 2019 | Rovaniemi News

Rovaniemi täyttää vuoden 2020 alussa kuusikymmentä vuotta. Lapin maakuntamuseo juhlistaa pyöreitä vuosia pienoisnäyttelyllä.

Rovaniemen lähihistoria on yhtä aikaa traaginen ja voitokas.

Toisen maailmansodan päätyttyä Rovaniemi oli lähes täysin tuhoutunut. Alkoi jälleenrakennus, joka oli vilkas niin materiaalisesti kuin henkisestikin. Kulttuurielämän, talouden, liikenteen, sosiaali- ja terveysalan laitosten ja koululaitosten kasvu nosti Rovaniemen kauppalan raunioista ja tuhkasta Lapin läänin kukoistavaksi keskukseksi.

Kaupungiksi nimittäminen oli osa pitkään jatkunutta kehityskulkua.  

Rovaniemen kauppalanhallitus esitti huhtikuussa 1959 presidentti Urho Kekkoselle Rovaniemen kauppalan muuttamista vuoden 1960 alusta kaupungiksi. Kekkonen allekirjoitti perustamisasiakirjan kesäkuussa.

Kaupunkikuva muuttui vauhdilla Rovaniemen kymmenen ensimmäisen vuoden aikana.

Valajaskosken voimalaitoksen valmistuminen vuonna 1960 vaikutti kaupunkikuvaan nostamalla vesistöjen pintoja keskustassa ja lähialueilla.

E4-tie siltoineen rakennettiin vuonna 1967.

Uuden, nopean elementtirakentamisen myötä Rovaniemelle nousivat ensimmäiset lähiöt. Erityisesti Korkalovaaraan rakennettiin kerrostaloja.

Nopeasti sodan jälkeen kyhättyjen vaatimattomien hökkeleiden rinnalle nousseet rakennukset korostivat uuden ja vanhan rakennustyylin valtavaa eroa. Kontrasti esimerkiksi Sahanperän vaatimattomien puutalojen ja uuden kaupunkimaisen arkkitehtuurin välillä oli suuri. 

Rovaniemen erotti muista samankokoisista kaupungeista jo 1960-luvulla – ja yhä edelleen – kansainvälisyys. Matkailijat, kokous- ja konferenssivieraat, kansainväliset opiskelijat ja valtiovieraat ovat olleet tuttu näky kaupunkikuvassa. 

Rovaniemen juhlavuosi tulee näkymään kaupungissa vuoden mittaan monin tavoin.

Tapahtumien sarjan aloittaa Lapin maakuntamuseo, joka onnittelee 60-vuotiasta kaupunkia pienoisnäyttelyllä. Näyttelyyn on koottu kuvia 1960-luvun taitteen muuttuvasta kaupungista ja tunnelmista.

Näyttely on esillä Lapin maakuntamuseossa 22.3. asti.

 

Rovaniemi24
Share This