Rovaniemen Teatterin vuoden 2019 katsojatavoite ylittyi

Dec 23, 2019 | Rovaniemi News

Rovaniemen Teatterin katsotuimmaksi esitykseksi vuonna 2019 nousi suurmusikaali Cabaret.
(Kuva: Tatu Kantomaa)

Rovaniemen Teatterin eli Lapin Alueteatterin syyskauden katsojaluku on 18 065. Vuoden 2019 aikana kokonaiskatsojamääräksi kertyi 34 255, mikä ylitti teatterin 34 000 katsojan tavoitteen.

Rovaniemen Teatterissa esitettiin vuoden aikana esitettiin 288 näytöstä, joista 129 oli syyskaudella. Omia tuotantoja oli syksyllä viisi ja koko vuonna yhteensä kaksitoista. Lisäksi ohjelmistossa oli useita vierailuesityksiä.

Vuoden katsotuin esitys oli 21.9. ensi-iltansa saanut Cabaret-musikaali, jonka reilussa kolmessakymmenessä näytöksessä kävi yli kahdeksantuhatta katsojaa. Luku ylittää teatterin edellisen musikaalin Myrskyluodon Maijan, joka saavutti hieman alle kahdeksantuhatta katsojaa.

Vinttinäyttämö Kerolla ja alueteatterin Lapin kiertueella esitetyt draamakomedia Korjaamo ja lastennäytelmä Pikku prinssi saavuttivat valtavan suosion.

Syyskauden käynnistäneen Korjaamon esityksissä täyttöaste on ollut 70-paikkaisella Kerolla yli yhdeksänkymmentä prosenttia. Myös lokakuussa ensiesitetyn Pikku prinssin täyttöaste nousi satapaikkaiseksi laajennetulla vinttinäyttämöllä huimaan 96 prosenttiin.

Cabaretin lisäksi suurelle Tieva-näyttämölle saatiin syyskaudella toinenkin teos, kun ohjelmistoon tuli 13.11. pidetyn ensi-illan myötä draamakomedia Kuin ensimmäistä päivää. Teatterin taiteellisen johtajan Miika Murasen ohjaama teos on kerännyt ylistävän kritiikin lisäksi yhden kuun aikana lähes 2500 katsojaa.

Näytelmien lisäksi teatteri tli syksyllä ohjelmistoonsa uuden konseptin eli Toiverunoklubin, jossa teatterin näyttelijät tulkitsevat kellariteatteri Saivossa yleisön etukäteen toivomia runoja. Toiverunoklubia on esitetty Saivon lisäksi tilauksesta Rovaniemen alueen palvelukodeissa.

Uusia tuulia ohjelmistovalintoihin saatiin myös Kajaanin kaupunginteatterin kanssa tehdystä esitysvaihdosta: 12.12. vinttinäyttämö Kerolla vieraillut draama Fundamentalisti loppuunmyytiin jo alkusyksystä.

Toiminnanjohtaja Sari Alatalo on iloinen ja kiitollinen teatterin saavutuksista:
– Katsojien toiveita kuullen toimme tänä syksynä ohjelmistoon ison musikaalin. Yleisö on ollut siitä haltioissaan. Cabaret on saavuttanut katsojaodotukset, ja palaute on ollut hienoa kuultavaa.

– Syksyn ohjelmisto on muutenkin kokonaisuutena otettu hyvin vastaan. Olemme esittäneet Korjaamoa ja Pikku prinssiä koko syksyn täysille saleille sekä kotinäyttämöllä että kiertueella. ”Kuin ensimmäistä päivää” on herättänyt erityisen paljon keskustelua ja koskettanut ajankohtaisuudellaan.

Rovaniemen Teatteri on kiinnittänyt tänä vuonna erityistä huomiota yhteiskuntavastuuseen. Teatteri on tuonut esitysten koekatsojiksi muun muassa Kansalaistalon asiakkaita. Kansalaistalo on järjestöjen ja kaupungin yhteisen matalan kynnyksen kohtaamispaikka. Lisäksi teatteri on tarjonnut esityksiä maahanmuuttajanaisille ja kummikoulunsa oppilaille.

– Syksyn aikana lähdimme mukaan myös Kaikukortti-kokeiluun. Kaikukortti parantaa taloudellisesti tiukassa tilanteessa olevien mahdollisuuksia osallistua kulttuuripalveluihin. Kokeilu on antanut varsin myönteisen kuvan ja on ollut ihana nähdä uusia kävijöitä teatterissa.

Syksyllä ensi-illan saaneet tuotannot jatkavat ohjelmistossa keväällä. Niiden lisäksi kevätkaudelle tuotetaan kaksi uutta ensi-iltaa: Tommi Kinnusen menestysromaaniin perustuva draama Neljäntienristeys ja Siri Kolun Finlandia Junior -palkittuun romaaniin pohjautuva lastennäytelmä Me Rosvolat. Neljäntienristeys ensiesitetään 8.2. ja Me Rosvolat 18.4.

Omien teosten lisäksi ohjelmistossa nähdään vierailuesityksinä Helsingin kaupunginteatterin loppuunmyyty Kiviä taskussa sekä Ulla Tapanisen ”Lava-ammuntaa VI – Six Pack –komiikkaa”.

Teatteri lomailee joulun ajan ja aloittaa esitykset jälleen 8.1. Pikku prinssin iltaesityksen myötä. Kevätohjelmistoa esitteleviä perinteisiä kevätkauden avajaisia vietetään 16.1. Alueteatterin kiertue käynnistyy Posiolta 20.1.

 

Rovaniemi24
Share This